21 Eylül 2007 Cuma

Yok denen felaket senaryosu!

İşte yalanlanan toplantının davetiyesi
Hudson Enstitüsü tarafından düzenlenen ve Türkiye ile ilgili felaket senaryolarının konuşulduğu toplantının davetiyesi ortaya çıktı.
İşte yalanlanan toplantının davetiyesi
Hudson Enstitüsü tarafından düzenlenen ve Türkiye ile ilgili felaket senaryolarının konuşulduğu toplantının davetiyesi ortaya çıktı.
20 Haziran 2007 Çarşamba 20:11
Hudson Enstitüsü Avrasya Politikaları Direktörü Zeyno Baran, 13 Haziran tarihli toplantılarının ardından basına yansıyan ‘Türkiye’de felaket senaryolarını konuştular. Türk askeri de oradaydı’ şeklindeki haberleri yalanlamıştı. Ancak kendi imzasıyla yolladığı davet mektubu, Baran’ın yalanlamasının gerçeği yansıtmadığını gösterdi.
Amerikan düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü’nün Avrasya Politikaları Direktörü Zeyno Baran, önceki gün yaptığı bir açıklamada, kurumun bir kapalı toplantısında ‘Türkiye’de felaket senaryoları’ konulu bir oturum yapıldığı yönündeki haberleri yalanlamıştı.Ancak Enstitü’nün ‘Avrasya Politikaları Direktörü’ sıfatıyla ve kendi imzasıyla katılımcılara yolladığı davet mektubunda, “Türkiye ve terör örgütü PKK arasındaki çatışmaların potansiyel tırmanışının tartışılacağı 13 Haziran tarihli çalışma toplantımıza sizi de bekliyoruz. Özel olarak bu çalışma toplantısında, Türk Ordusu’nun Kuzey Irak’a girmesinden kaynaklanacak çeşitli senaryolar incelenecektir” ifadeleri kullanılıyor.
DAVETİYEDE SAREM DE VAR
Genelkurmay tarafından yapılan açıklama
Toplantının ardından yaptığı açıklamada Baran, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden hiçbir askerin, toplantının hiçbir aşamasında bulunmadığını öne sürmüştü. Ancak yine kendi yolladığı davette, Genelkurmay Stratejik Araştırmalar ve Etüd Merkezi’nden (SAREM) üst düzey subayların da ziyaretçi katılımcılar arasında olacağını açıkça ifade ediyor. Zeyno Baran, bu davette, toplantıyı emekli General Bill Odom ile birlikte yöneteceklerini de belirtiyor.
SENARYO DA GÖNDERİLMİŞ
Tuğcu: Toplantıya katılanlardan açıklama bekliyorum
Toplantının içeriğine ilişkin yollanan metne bakıldığında da, Türk basınına yansıyan ancak Baran tarafından yalanlanan maddelerin bu metinde yer aldığı görülüyor. Toplantının ardından basına yansıyan haberlerde, bu senaryolar arasında, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’nun görev döneminde bir suikasta kurban gitmesi, İstanbul’da bir PKK saldırısı ve Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesi gibi olasılıkların gerçekleşmesi durumunda ABD’nin tepkisi ve Türkiye’de neler olabileceği üzerine tartışmalar yapıldığı öne sürülmüştü. Baran’ın yalanladığı bu senaryolar, tarihleriyle birlikte içerik metninde görülüyor.
BARAN’IN ‘YALANLAMA’ METNİZeyno Baran ise yaptığı yazılı açıklamada, basına yansıyan Türkiye ile ilgili senaryoların, geçen hafta Hudson Institute’te gerçekleştirilen toplantıda ”kesinlikle tartışılmadığını” iddia ederken, basına isimsiz olarak ‘’sözde bilgi veren” kimsenin, Türk Milleti’ne ait kurumları yıpratmaya çalıştığını öne sürmüş ve şu açıklamayı yapmıştı: “İlkeler gereği, kapalı bir toplantının katılımcılarından ve konuşulanlardan bahsedilmez. Ancak 13 Haziran’da Hudson’da yapılan bu tarz bir toplantının ardından medya üzerinden başlatılan, kaynağı belirsiz, toplantının amacı ile hiçbir ilişkisi olmayan ve de maksadını aşan yorumların Türk kamuoyunda oluşturduğu hassasiyet ve gerginlik nedeni ile bazı noktalara açıklık getirmeyi uygun buluyorum.
Bu toplantı sadece PKK terörünün Türkiye için hayati önemini ortaya koymak ve Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinin PKK nedeni ile daha da gerilmesini önlemek amaçlı yapılmıştır. Basına yansıyan senaryolar toplantıda kesinlikle tartışılmamıştır. İfade edildiği biçimde Türkiye’nin iç politikasını ilgilendiren hiçbir konu konuşulmamıştır. Anayasa Mahkemesi Başkanı’na suikast konusu kesinlikle gündeme gelmemiştir. Çarpıtılan haberler sonucu doğan yanlış anlaşılmadan ötürü Sayın Tuğcu’dan özür dilerim. Toplantıya katılan yetkilileri bu tip spekülasyonların bir parçası olarak düşünmek son derece yanlıştır.” (Gazeteport.com)
İşte Zeyno Baran tarafından katılımcılara gönderilen davetiyenin tam metni:
Dear I would li e to invite you to a wor shop on June 13 to discuss the potential escalation of conflict between Tur ey and the terrorist organization PKK Specifically, this wor shop will explore the various scenarios that would result from a Tur ish military operation in Northern Iraq Given the volatility and complexity of the region, such an operation could quic ly escalate It is vital for both the US and Tur ey to have a comprehensive understanding of the situation We have devised a plausible scenario in which a series of events leads Tur ey to launch an operation against the PKK in Northern Iraq At this closed, off-the-record wor shop, participants will “play out” the subsequent events of this crisis More specifically, we will wor to: identify the ey drivers behind the relevant actors’ strategies; explore the most probable responses and counter-responses; and examine the uncertainties, costs, and benefits of those strategies Additionally, we will consider the effect that a number of less li ely “wildcard” events could have upon this scenario Participants will include officials from the US government, members of the thin -tan community, and visiting senior-level officers from the Tur ish General Staff’s thin tan , SAREM Please let me now at your earliest convenience if you may be able to ma e it I will then send you the details of the scenario we would li e to discuss at this meeting, which I will co-chair with Gen Bill Odom (Ret ) Also please note that this invite is not transferable Best, Zeyno
kaynak: www.ensonhaber.com

Hiç yorum yok: